Obiective

Proiectul îmbină cercetarea sociologică, teologică și istorică. Echipa interdisciplinară de proiect va:

a) face un inventar al proiectelor existente la nivel local în două regiuni (Sibiu și Vâlcea) și promovează exemple de bune practici prin ateliere și training-uri;
b) realiza studii de caz în cinci comunități locale despre interacțiunea dintre actorii religioși și populația romă, explorând atât implicarea instituțională, cât și religia trăită, prin utilizarea unei abordări participative, atât în ​​metodologia cercetării, cât și prin inițierea de noi practici la nivel local, în contexte concrete.
c) lansa mici proiecte pilot pe baza rezultatelor studiilor de caz.
d) face cercetări asupra convingerilor teologice care împiedică sau favorizează rolul Bisericilor în includerea romilor. Reflecțiile teologice includ seminarii cu reprezentanți ai organizațiilor religioase și ai altor organizații ale societății civile care întâlnesc religia ca resursă și provocare în activitatea lor, cu scopul de a construi o rețea care va continua și după încheierea proiectului.
e) efectua cercetări istorice asupra evoluției din ultimii 300 de ani pentru a înțelege dificultățile, provocările, oportunitățile și narațiunile divergente care joacă și astăzi un rol crucial în relația dintre populația romă și instituțiile religioase.
f) promova o abordare participativă în toate ariile cercetării, în special prin implicarea reprezentanților populației de etnie romă. Această metodologie este cunoscută în asistența socială din România (Miftode 2004, Pascaru 2011), dar încă neaplicată și studiată în contextul inițiativelor legate de biserică și a dimensiunii religiei. Seminariile comune de instruire în cercetare participativă împreună cu instituția parteneră norvegiană (cu experiența sa în aceste metode) reprezintă o parte decisivă a proiectului.

Prin participarea la acest proiect româno-norvegian, un grup de studenți absolvenți și doctoranzi, post-doctoranzi și cercetători juniori din România și Norvegia, își vor dezvolta abilitățile metodologice și experiența în cercetarea interdisciplinară. Ei vor putea folosi aceste competențe în cariera lor și pentru construirea de rețele academice stabile.

În acest fel, proiectul inițiază și întărește cooperarea și transferul de cunoștințe între universitatea din România și cea norvegiană cu scopul de a stabili un parteneriat pe termen lung.