Comunicat de Presă

Conferință internațională – Rolul religiei în incluziunea socială a romilor: trecut și prezent

Sibiu, 13.03.2024 – 15.03.2024

 

PARI project, proiect de cercetare al Universității Lucian Blaga din Sibiu și al Universității  VID din Oslo, în parteneriat cu Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, organizează o conferință științifică, la final de proiect, cu participare internațională.

Evenimentul va avea loc la Biblioteca Județeană ASTRA din Sibiu (Str. George Barițiu, nr.7, Corp A și B), între 13 și 15 martie, 2024.

Ceremonia de deschidere a conferinței va avea loc miercuri, 13 martie, în Sala Festivă a Bibliotecii  ASTRA – Corpul A, etaj 1, începând cu ora 17:00, fiind urmată de vernisajul Expoziției PARI, în Foaierul bibliotecii – Corpul B, ora 18:00. În cadrul expoziției vor fi făcute publice activitățile și rezultatele cercetării PARI, precum și fotografii, documente sau picturi. Scopul este acela de sensibilizare a publicului cu privire la incluziunea socială a persoanelor de etnie romă cu ajutorul religiei. Expoziția va putea fi vizitată gratuit până pe 27 martie, zilnic, în afara zilelor de sâmbătă și duminică, între orele 08:00 și 20:00.

Următoarele două zile ale conferinței vor fi dedicate prezentărilor științifice: 14 martie – Researchers` Day – invitat special istoricul Viorel Achim, iar 15 martie – Open Science Day – invitat special Tatiana Podolinska, președinte al Gypsy Lore Society. Vineri la ora 11:00 va avea loc o Masă Rotundă, ce va cuprinde discuții cu reprezentanți ai instituțiilor publice, ai ONG-urilor și ai bisericilor, iar după amiaza, de la ora 14:00, se va desfășura un atelier de metode participative, susținut de Inger-Marie Lid, specialist în domeniu, de la Universitatea VID din Oslo.

Conferința se va încheia vineri, cu un concert susținut de copiii de la Asociația Matias din Jilava, Ilfov, începând cu ora 16:00, în Sala Festivă a Bibliotecii ASTRA.

Sunt așteptați la eveniment specialiști, practicieni, reprezentanți ai ONG-urilor, jurnaliști, funcționari, profesori, teologi, cercetători, studenți sau oricare alte persoane care lucrează în sfera incluziunii sociale a romilor. Nu există taxă de participare. Conferința se va desfășura bilingv, în română și engleză, existând traducere simultană.

Prof. Stefan Tobler, manager al PARI project, declară: „Religia joacă un rol central în participarea  romilor în societatea actuală. Aici ne referim la rolul bisericilor, indiferent de confesiune, care pot face mai mult în acest sens, dar și la rolul credinței religioase, care dă oamenilor un sentiment de apartenență și îi încurajează în abordarea problemelor cotidiene, în crearea unui viitor mai bun.”

 

Conferința este organizată în cadrul proiectului de cercetare „Rolul religiei și al actorilor religioși în incluziunea socială a romilor: spre o abordare participativă” – acronim PARI – proiect al Universității „Lucian Blaga” din Sibiu și al Universității  VID din Norvegia, finanțat din programul Norway Grants 2014-2021 și administrat de UEFISCDI, prin contractul nr. 38/2021 (www.participatory.ro / Facebook – PARI project). Proiectul inițiază, stimulează și susține cercetarea românească și norvegiană cu privire la incluziunea populației de etnie romă, concentrându-se pe rolul (potențial) al religiei și al actorilor religioși în relație cu includerea/excluderea romilor. Proiectul îmbină cercetarea sociologică, teologică și istorică.