Daniela Popescu, dr., este asistent didactic la Facultatea de Istorie, Universitatea din București, și președinte al Asociației Culturale „Istoria din Casă în Casă”.
Doctoratul sa axat pe relațiile diplomatice româno-turce în anii interbelici până la preluarea puterii de către regimul comunist în România, dar cercetările ei au relevat o varietate de cazuri de trecere ilegală a frontierei în anii 1940 și diverse aspecte legate de studiul minorităților. Rolul ei în proiectul PARI ca cercetător în domeniul istoric se concentrează pe identificarea, în special în prima jumătate a secolului al XX-lea, a interacțiunilor comunităților de romi cu instituțiile publice, cu Biserica Ortodoxă, percepția și percepția lor greșită socială, precum și fenomenul deportării. .
Studiile recente ale Danielei Popescu se concentrează în special pe trecerile ilegale ale frontierei, dar și pe minoritățile germane și turce din România, relațiile acestora cu autoritățile române și pe relațiile internaționale europene din prima jumătate a secolului XX. De exemplu: „Evadarea în Turcia. Căi și metode de trecere ilegală a frontierei în Turcia din perspectiva documentelor SSI (1945-1948)”, în Studia Universitatis Babeș-Bolyai, Historia, Volumul 65, Numărul 2, decembrie 2020; „Reformele lui Mustafa Kemal Atatürk: Un deceniu de percepții românești – La legătura dintre politică și societate; Between Secular And Archaic”, în Atatürk Araştırma Merkezi Başkanliği, Türkıye-Romanya İlişkileri Geçmiş ve günümüz uluslararası sempozyumu, cilt. II, Yayına Hazırlayan Duygu Türker Çelik, Ankara, 2019.
Printre domeniile sale de cercetare și interese se numără: relațiile internaționale europene și istoria interbelică a României, studiile minorităților, istoria socială, Holocaustul, deportările, propaganda de război și istoria socială.