Proiectul va iniția, stimula și susține cercetarea românească și norvegiană cu privire la incluziunea populației de etnie romă, concentrându-se pe rolul (potențial) al religiei și al actorilor religioși în relație cu includerea/excluderea romilor.
Incluziunea socială a romilor este de cea mai mare importanță pentru societatea românească. Deși nu există cifre sigure cu privire la procentul de romi, se poate estima că acest grup reprezintă mai mult de 10% din populația țării, iar din cauza evoluțiilor demografice această cotă va crește considerabil. Situația actuală este rezultatul unei lungi istorii de excludere care include chiar și sclavia. Această istorie și practică a excluderii nu a fost încă tratată în mod corespunzător de către majoritatea populației românești, dar încă are un impact puternic asupra relației actuale dintre populația majoritară și grupul minoritar.
Diferiți actori și instituții religioase au jucat și continuă să joace un rol important în acest context. În România există o legătură tradițională strânsă între biserică și stat, așa cum este cazul în toate țările cu majorități creștine ortodoxe. În timp ce instituțiile religioase trebuie să se confrunte cu o moștenire dificilă (care nu a fost încă suficient studiată, ele au în același timp un potențial mare de includere a romilor în societate).
Atitudinile, credințele și tradițiile religioase joacă un rol important în societatea românească, atât la nivel structural, cât și la nivel individual. Peste 95% din populație se declară credincioasă, dintre care 86% fac parte din Biserica Ortodoxă Română (recensământ 2011). Întrucât bisericile reprezintă o mare majoritate a populației, ele au o influență considerabilă asupra credințelor și practicilor și pot fi văzute ca potențial actori majori în societatea civilă românească. Religia are o dimensiune importantă în viața multor locuitori ai României. Întrucât rolul societății civile în consolidarea coeziunii sociale este important, cercetarea asupra rolului religiei este o problemă cheie pentru promovarea modalităților de incluziune a romilor. Religia joacă un rol nu numai în formele instituționale, ci și ca substrat pentru atitudinile și comportamentele sociale cotidiene, religia trăită (cum o numesc cercetările recente).
În Norvegia, ca și în multe alte țări europene, migrația persoanelor din România, inclusiv a romilor, este un fenomen vizibil cu un potențial permanent de conflicte. Pe acest fundal, mai multe cercetări și proiecte sociale norvegiene și nordice s-au concentrat deja asupra situației migranților romi români, care sunt vizibili pe străzile orașelor nordice. Majoritatea proiectelor se concentrează pe condițiile socio-economice, dar rolul actorilor religioși în excluziunea romilor și pentru depășirea acesteia nu a fost până acum tematizat pe larg, nici rolul potențial pozitiv al religiei pentru romi atunci când vine vorba de consolidarea capacității de adaptare și reziliență.
Pentru a obține date fiabile privind populația de romi, echipa de proiect va colabora strâns cu instituții religioase, organizații religioase și persoane, precum și cu reprezentanți ai instituțiilor publice precum prefecturi, primării, școli, inspectorate școlare și cu voluntari din ONG-uri a căror activitate este corelată cu principalele teme ale proiectului. Această colaborare va asigura o muncă concretă și substanțială cu și pentru romii care trăiesc în comunitățile în cauză.